Ho'oponopono

 
Workshop Ho’oponopono  
  
HOP is een oude Hawaiaanse methode tot vergeving en loslaten door het gebruik van een universele mantra. 
  • Het spijt me
  • Vergeef me
  • Ik hou van je 
  • Dank je wel  
Ho’ oponopono is een methode om jezelf te reinigen en te helen zodat je de opgeschoonde energie lagen fysiek en emotioneel kunt bevrijden en loslaten. 

Het basis principe ligt in vergeving. Hierbij gaat het niet om vergeving naar een ander maar om jezelf op een innerlijke laag te vergeven. Daarin zul je rust en vrede vinden. Daar ligt de heling in besloten en kom je bij je authentieke pure zelf, het 0-punt ofwel het neutrale zelf van zijn waarin je 100% (be)ziel(ing) bent.  
 
Vrijheid ervaar je als je vrijheid van gedachten hebt, je leeft in het hier en nu. Onze gedachten staan bijna de hele dag aan met positieve en negatieve gedachten. Wanneer we teveel piekeren, ons zorgen maken of te lang in negatieve gedachten blijven hangen is het moeilijk om rust en vrede te vinden.  
 
Onze fysieke en mentale gezondheid zijn met elkaar verbonden. Pijn ervaringen uit het verleden die we nog in ons meedragen kunnen uiteindelijk gemanifesteerd worden tot lichamelijke klachten. Net als dat slechte lichamelijke gezondheid invloed heeft op onze mentale welzijn.  
 
Als we klachten krijgen is het belangrijk om je af te vragen waarom je dit nu ervaart en waar komt het vandaan. Wat is de onderliggende oorzaak. Is het pijn van nu of is het een oud stuk dat gezien en geheeld wil worden?   
 
De ho’ oponopono mantra wordt gebruikt om jezelf te vergeven en te voelen dat alles liefde is. 
Ho’ oponopono staat voor mentale zuivering en het rechtzetten van zaken door middel van vergeving. Ho is iets in gang zetten en pono is zoiets als goed doen. Twee keer pono is twee keer goed doen. Goed doen voor jezelf en goed doen voor je innerlijk kind.   
 
In deze workshop gaan we Ho’ oponopono zelf ervaren.  
De workshop wordt gecombineerd met verschillende aspecten van HOP.
Het wordt een combinatie van verschillende meditaties, zodat je voor jezelf de meest ideale vorm kunt gebruiken.  
 
Je ontvangt ook een speciale Ho’oponopono blauwe waterfles om na de workshop jezelf te ondersteunen en te zuiveren.  
 
De methode is een eye-opener om je bewustzijn te verruimen en jezelf te helen op een hele fijne en eenvoudige manier. Het is op alle momenten inzetbaar. Wanneer dit ritueel elke dag herhaalt, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, zal het in je systeem worden verankert en zal je proces sneller gaan.  Wanneer we blokkades uit het verleden kunnen loslaten, bevrijden we ons uit de herhaling van de pijn die we blijven voelen zolang iets niet geheeld is. Is deze geheeld en losgelaten dan zal het je niet meer raken en kun je eraan voorbijgaan. 
 
De methode is op alle aspecten van je leven te gebruiken als gezondheid, relaties, financiën en geluk.   
 
Wat kun je verwachten: 
1.     Wat is Ho’oponopono
2.     Hoe gebruik je Ho’oponopono 
3.     Ho’oponopono meditatie
4.     HA adem meditatie
5.     Ho’oponopono en EFT
6.     En meer… 
 Je ontvangt een Ho’ oponopono waterfles  
 
Wat levert het op:
  • Emotioneel loslaten: het laten gaan van emotionele pijn uit het verleden
  • Innerlijke rust: door verantwoording te nemen voor jezelf en zo je hele systeem, het bovenbewuste, bewuste en onderbewuste te ontladen.
  • Spirituele/bewustzijn/persoonlijke ontwikkeling
  • Gezonder voelen
  • Activeren van zelfliefde  
 
Doel: helen, licht/verlichting brengen in je hele zijn 

Het doel van Ho’oponopono is om je naar je 0-punt brengen. Dit is het punt van volledige harmonie en neutraliteit van je hele Zijn.   
 
 

Het verhaal:  
Dr. Hew Len was een therapeut in Hawaii die psychiatrische criminelen in een inrichting wist te helen zonder ze gezien te hebben. Gedurende zijn tijd daar, ongeveer vier jaar, wist hij de inrichting te veranderen van bijna vechtpartijen, overvolle isoleercellen, chaos en veel ziekteverzuim onder het personeel naar een inrichting waarin personeel en de patiënten meer in harmonie met elkaar om konden gaan en ze open stonden om mee te werken aan re-integratieprogramma’s.  Dr. Hew Len bereikte dit door vanaf zijn werkplek een dossier door te nemen en de volle 100% verantwoording voor de problemen op te nemen.  
Bij elk dossier stelde hij zichzelf de vraag: "Wat is er aan de hand in mij dat ik dit probleem heb veroorzaakt bij …. (naam patient) en hoe kan ik dit probeleem in mezelf verhelpen?” Hij liet het antwoord binnenkomen en gebruikte de oud hawaiaanse mantra, i love you, i am sorry , please forgive me, thank you. 
Met deze methode ontkoppelde hij de patronen en trauma’s van de patiënten. 
 
Hij leerde de techniek van Kahuna Mornnah Simeona een hawaiaanse genezeres. Al vanaf haar 3e jaar genas ze mensen. Later ontwikkelde ze vanuit de traditionele ho’oponopono een aanpaste versie voor de tijd van nu. Kahuna La'au Kahea (genezeres die door woorden genezing brengt).
Heling vind plaats op bovenbewust, bewust en onderbewust niveau. 
 
Hoewel altijd wordt gezegd dat het een oud hawaiaanse healingmethode is werd dit ook gebruikt op de Polynesische eilanden als Samoa, Tahiti en Nieuw Zeeland  Dr. Hew Len zegt dat Ho’oponopono het proces is waarbij we tegen het Goddelijke zeggen:
"Ik hou van je”                          (eenwording)
"Het spijt me”                           (berouw)
"Vergeef me alsjeblieft”         (vergeving)
"Dank je”                                    (transmutatie)    
 

De vier sleutels van Ho’oponopono: 

1. Het spijt me
Sorry zeggen en verantwoordelijkheid erkennen is het eerste deel van de genezing in Ho’oponopono. ‘Ik ben verantwoordelijk voor alles wat mij ooit is overkomen, of voor iets verkeerds waarvan ik getuige ben geweest.’ De eerste stap gaat over het accepteren van het feit dat alle verkeerde dingen in jou zijn begonnen. 
 
2. Vergeef mij
Zeg: ‘Vergeef me alstublieft’. Het is een vorm van het vragen van verontschuldigingen aan het universum, het maakt niet uit of je onrecht hebt aangedaan of niet, het is een reinigingsmethode die negativiteit verwijdert. Om vergeving vragen is in Ho’oponopono een healingmethode die je helpt los te laten en zo verder te komen in het leven. 
 
3. Bedankt
Blijf herhaaldelijk dankjewel zeggen. Dankbaarheid jegens het universum is een belangrijk onderdeel van het genezingsproces in Ho’oponopono. Dank je wel voor alle vergeving, bedankt voor alle verandering in jou, dank aan jezelf omdat je bent wie je bent. Dankbaarheid is een krachtige emotie en moet keer op keer worden gezegd om de frisse lucht van positiviteit binnen te brengen. 
 
4. Ik hou van je
Zeg dat ik van je hou tegen jezelf, tegen God, tegen je lichaam, tegen het beschermende huis waarin je woont, tegen je omgeving. Liefde is een krachtige emotie, met liefde komen lagen van warmte en veiligheid. Liefde geven is een zorgzame en aanhankelijke emotie die het genezingsproces in Ho’oponopono versnelt.  
 
Deze 4 zinnen zijn in elke volgorde te gebruiken. Gebruik ze zoals het voor jou in het moment goed voelt. Je kunt elke keer de volgorde veranderen. 
 
Alles kan opgehelderd worden van langdurige relatieproblemen, geldproblemen, werk gerelateerde problemen, het kan van alles zijn. Want alles heeft zijn afdruk in jouw stam en wordt gecreëerd vanuit jouw perceptie. Of de perceptie die jij hebt aangenomen.   
 
De zinnen spreek je uit, niet naar een ander, maar naar je connectie met het onderwerp. Je benoemt de blokkade die je wilt helen. Je kunt ook naar de Bron, het veld, universum of anders, de zinnen uitspreken.  
De vier zinnen zie ik als sleutels van energie die de energie van binnen naar buiten laten stromen in plaats van andersom, van buiten naar binnen. De oplossing ligt altijd in jou en door deze sleutels bevrijd je negatieve energie die nu kan worden vrijgelaten en dus niet in jou hoeft te blijven. Onopgeloste zaken willen altijd opgelost worden.   

Nog even in een kort overzicht: 
Het spijt me, 
Dat ik dit probleem in mijn leven heb opgeroepen. Ik neem daarvoor 100% verantwoordelijkheid. Vergeef me, Ik vraag vergeving voor het vasthouden hieraan en laat het los…. Ik hou van je, Want ik weet dat ik een deel van alles ben en daarom volmaakt. 
 
Dank je wel, 
Dank je wel dat dit probleem nu is opgelost. 
 
Ceeport:
Ceeport is een van de schoonmaakmethodes van Dr. Hew Len, deze is later door hem toegevoegd.
Ceeport betekent:
Clean, erase, erase (back to point zero)Schoonmaken, schoonmaken, schoonmaken tot aan het 0-punt. Jouw innerlijk punt van de 0-staat, de staat van neutraliteit.Je kunt dit gebruiken om mensen, dingen, mentaal en fysiek energetisch schoon te maken.   
 
De sleutel naar verandering begint bij:
Verantwoording nemen 
 
Wanneer je de slachtofferrol aanneemt ofwel de rol van kind dat in zijn vroeger jaren pijn en gekwetstheid zoals bijvoorbeeld afwijzing, niet goed genoeg zijn, schuld of schaamtegevoelens, geen boosheid of emoties heeft kunnen delen of in een onveilige omgeving is opgegroeid kun je in een cycli van de slachtofferrol belanden.  
Verantwoording nemen kan dan beangstigend zijn. Zeker als je het gevoel hebt dat het niet jouw schuld is. Toch is deze verantwoording nemen juist een krachtig instrument. Jij bent degene die zich er bewust van is dat er iets niet juist is. Daarom ben jij de aangewezen persoon om dit op te lossen.
 
Deze waarneming van het gevoel ligt namelijk ook in jou. Het is een blokkade die je met de ander deelt. Hoe fijn als je hier bewust van bent en het een signaal is om iets in jou te mogen helen. Elke blokkade is niet iets negatiefs maar een mooie kans om deze te bevrijden van bewaarde inhoud.
Daarom ook dank aan een ieder die iets van de, soms onbewuste, pijn in mij laat zien. 
Door ik hou van jou te zeggen accepteer je pijn die zich nu veilig mag laten zien in liefde, begrip en zachtheid.