Weetjes: kalender
De Kalender
Lente-equinox
De lente staat voor een nieuw begin, ontwaken, groei, frisheid en ruimte maken. Op het tijdstip van de lente equinox staat de zon loodrecht boven de evenaar. Voor het noordelijk halfrond start dan de lente. Equinox is de vertaling uit het Latijn voor gelijke nacht. Dag en nacht is dan over de hele wereld gelijk.
In de oude jaarkalender, de Juliaanse kalender, begon het nieuwe jaar op dit tijdstip. De kalender bestond toen nog uit 13 gelijke maanden. De maand draait 13 keer om de aarde en elke maand heeft 28 dagen. Een jaar heeft 364 dagen.
We leven nu volgens de Gregoriaanse (masculine) kalender sinds 1582. Deze is ingevoerd door paus Gregorius XIII waarbij de Juliaanse kalender werd vervangen. Deze kalender volgt het zonnejaar. De maanden zijn daarbij aangepast zodat er 12 maanden zijn. Een jaar telt 365 dagen.
In de Juliaanse (feminine) kalender kwam er vanaf het jaar 0 geleidelijk een afwijking van 11 minuten per jaar. Deze is in de 16de eeuw door de Gregoriaanse kalender in te voeren gelijkgetrokken. Een keer in de vier jaar is er dan wel een schrikkeljaar. Beide kalenders maken wel gebruik van de Christelijke jaartelling ofwel het jaar 1.
Wat nu de juiste kalender of de betere kalender is weet ik niet.
De Juliaanse komt meer overeen met de natuurlijke, maandelijkse menstruatiecyclus van 28 dagen van de vrouw. |
Nog een leuk weetje:
De schildpad is in veel culturen een heilig dier door de bijzondere eigenschappen. Schildpadden hebben een diepe connectie met de aarde en het water.
Het is bijzonder dat in veel samenlevingen over de wereld de schildpad vaak als symbool wordt afgebeeld. Bijvoorbeeld bij de Maya’s, in Azië, bij de Indianen, in de oude Griekse en Romeinse cultuur.
De binnenkant van het schild van een schildpad bestaat uit 13 vlakken, net als de 13 maanden van het jaar. De buitenste ring van het schild bestaat uit 28 vlakjes, net zoveel als er in een maand gaan. In diverse culturen wordt aan de schildpad o.a. geluk en een lang leven toegekend. |